
Doskonałym sposobem na zwiększenie rozpoznawalności marki i utrwalenie jej pozytywnego wizerunku w oczach klientów są różnego rodzaju działania reklamowe uwzględniające zastosowanie słodyczy. Produkty tego typu dostępne są w rozmaitych wersjach różniących się od siebie smakiem, kształtem, wielkością czy kolorem. Godną uwagi alternatywą dla czekolad, czekoladek, ciasteczek czy cukierków są gumy do żucia, którymi zajadają się osoby w każdym wieku. Produkt tego typu warto zawsze mieć na biurku czy w torebce, by móc zapewnić sobie świeży oddech. Jak produkuje się tego typu słodkości? Odpowiedź – poniżej.Słodycze reklamowe typu gumy do żucia różnić mogą się od siebie między innymi składem. Wytwarzane są one w laboratoriach, w większości przypadków z polimerów takich, jak poliizobutylen, polioctan winylu, PVA oraz PVAC. Pierwszy z nich wykorzystywany jest także do produkcji klejów, uszczelek oraz wykładzin. Polioctan winylu jest polimerem winylowym wykorzystywanym między innymi do tworzenia lakierów, farb emulsyjnych, klejów, lakierów i mas szpachlowych. Wykazuje on silne właściwości przylegania do powierzchni. Oprócz tego, wolno uległa rozkładowi na skutek wpływu czynników atmosferycznych.
Kolejny etap tworzenia produktów, jakimi są gumowe słodycze reklamowe to stworzenie przez polimery tak zwanej bazy gumowej gwarantującej gumie stosowną konsystencje i łączącą ze sobą poszczególne składniki. Popularnym składnikiem bazy gumowej jest także lecytyna sojowa będąca mieszanką steroli i fosfolipidów, która to odpowiedzialna jest między innymi za usprawnianie pamięci, budowę błon komórkowych oraz obniżanie poziomu tak zwanego złego cholesterolu. Wykazuje ona także właściwości uspokajające.
Słodycze reklamowe typu gumy zawierają w swoim składzie różnego rodzaju substancje słodzące. Zalicza się do nich między innymi sorbitol, który otrzymywany jest w procesie przetwarzania glukozy. Odpowiada on za utrzymywanie wilgotności. Kolejny z nich ksylitol, uzyskiwany jest z kory brzozy. Wykazuje on działanie przeciwpróchnicze.